Pasivní slaměný dům s lesní mateřskou školkou - Praha / Kunratice

Rodinný dům navržený ke stavění svépomocí a postupnému obydlení, s přístavbou lesní školky

Se stavebníkem rodinného domu jsme se poprvé potkali na mé přednášce o aspektech ovlivňujících dnešní navrhování staveb – především klimatických změnách a ropném zlomu, jež byla předskokanem pro povídání Františka Václavíka o slaměném domě v Třebosicích, na němž jsem spolupracoval formou konzultací založení, konstrukce a podstatných detailů řešení.

Požadavkem stavebníka byl jednoduchý rodinný dům s možností postupného obsazení patra, umístěný na úzký pozemek v přímé návaznosti na Kunratický les. Přistavěn měl být objekt lesní školky, který by byl provozně nezávislý a samostatně přístupný, neboť má sloužit i pro pronajímání sálu. Devizou řešení je propojení sálu s obytným prostorem rodinného přes společnou terasu otevřenou k západu, takže je možné zvláště v létě tyto prostory propojit a použít například ke společným akcím s kamarády.

Dvoupatrová část rodinného domu je koncipována jako pasivní se všemi atributy ekonomických řešení. Ve všech stěnách kromě jižní je použita dvojitá vrstva izolace ze slaměných balíků, aby bylo možné dosáhnout pasivního standardu bez dalších přídavných vrstev a tak nedošlo ke zbytečnému prodražení. Objekt se logicky otevírá směrem k jihu, kde se nachází zásadní míra prosklení a možnost propojení obytného prostoru s terasou, jež je stíněna před letním sluncem pergolou.

Přistavěný jednopatrový objekt lesní školky je řešen podobně – ze slaměných balíků vytvářejících U stěny, směrem na západ do Kunratického lesa se pak stavba otevírá plným prosklením. V zázemí objektu se nachází nadstandardní hygienické zázemí pro lesní školku či jiné akce využívající hlavní sál.

V obou částech je použito oddělené řízené větrání a topné okruhy. Energetické vstupy jsou zajištěny přes teplovodní solární kolektory a kotel na dřevo a pelety o výkony 15 kW, umístěný v nevytápěné části. Energie se akumuluje v nádrži o objemu 3 000 l umístěné vedle kotle. Nedochází tak k přehřívání jednoho či druhého objektu, taktéž umístění akumulační nádrže v nevytápěné části umožnilo jednoduše navýšit její objem dostatečně na to, aby topení v kotli separovaném od RD bylo vždy jednorázové a nebylo vnímáno jako diskomfort.

Zkušenosti stavebníka Jana Suchého s izolováním rodinného domu jsou podrobně popsány v příloze.

Poslat nový komentář